Pengikut Setia

Makluman : Laman blog saya telah berpindah ke http://www.normsuperb.com. Sila layari normsuperb.com untuk perkembangan terkini drpd saya!

Wednesday, 27 July 2011

Aduhai... Penatnya...

Semalam operasi format all pc kat smartlab. Biasalah, sehari boleh siapkan 2 komputer sahaja.. Hari ini sambung lagi.. Masih dapat dua biji pc sahaja lagi... Aduhai.. Penat sungguh... Bukan mudahkan.???.. Sebab tulah kalau kat kedai, paling2 rm50 untuk satu pc. Fuh.. Kaya2.. Kalau ikut.. RM200 dah dalam poket ini.. Tp inilah kerja aku sejam lebih 10 tahun yang lalu...

Keadaan pc yang agak lama menyukarkan dan melambatkan proses.. Kalau setakat install windows sahaja ok gak.. Tp perlulah masukkan juga MS Office, antivirus, chrome, acrobat reader. Itu belum buat setting LAN utk printer lagi tu.. Blm install NETSUPPORT lagi tu.. Aduhai... Bila nk habiskan semua kerja ni..

So, tugasan utk buat website terpaksa ditangguhkan sebab kena buat penyelenggaraan dulu... Huhuuhu.. Sesungguhnya saya letih.. Angkat2 n susun2 balik pc ni memenatkan.. Maklumlah.. Monitornya saja dah dekat 5 kilo.. Semua monitor ni zaman purba..boleh buat tukun dah... Huhu.. X de ke sapa2 nk derma komputer baru kat sekolah kita yang deboommmmm ni... Besh ya kalau dapat pc2 baru.. Flat skrin lagi.. Ringan sikit nak angkat... Huhu.. Kalau PM tengok makmal komputer ni, mau menangis dia... Wkwkwkwk...

Kesian budak2 ICT, nk belajar programming pun susah sebab komputer tua nk install Visual Basic pun x mampu, apatah lagi nk buat kelas belaja Photoshop... mau koma semua komputer2 purba ni.. Teringat pulak projek di sekolah lama, kami kumpul RM100 setiap keluarga (join ngan PIBG).. Fuh... Dapat satu makmal baru dengan semua pc2 baru.. mula2 dapat beli 20 biji dulu.. kemudian tambah lagi 10 biji.. walaweh..... Kalau dibayang2kanlah.. dapat PC2 baru... syioknyaaaa...
Oklah ye, Nk tidolah saya ni.. Esok punya projek, masih mau format lagi 2 biji pc kot kalau sempat, sebab esok masa mengajar agak banyak n kalau tgk list guru tiada di sekolah utk esok, agak panjang berjela listnya mencecah 15 orang, so kena bersedia utk masuk relief.. Chaiyok.. Chaiyok....

Tuesday, 26 July 2011

Bangga ke?

Mula update laman web sekolah ialah pada Jumaat lepas 15/7/11. Mujurlah dengan buku yang pengetua bagi dan bantuan teman2 lama terutama Farid yang banyak membantu walaupun sering saya ganggu dengan panggilan telefon utk bagi guideline tentang banyak perkara yang saya ingat-ingat lupa berkenaan Joomla ini. Syukur.. Tak sampai 2 minggu, hit yg saya jenguk sebentar tadi sudah mencecah 1223 pengunjung. Pendaftaran ahli juga sudah mencecah 150 orang.

Masih banyak yang perlu saya baiki dari segi 'templete' terutamanya yang saya masih belum dapat tukar dengan yang lebih cantik... "Step by step" kata orang.. Segalanya akan menjadi kenyataan dengan kesabaran dan kesungguhan yang ada juga ruang waktu yang ada. Selepas ni, saya akan turunkan sedikit demi sedikit kemahiran yang ada kepada guru2 ICT Yang lain kerana jika sekiranya saya ditakdirkan pergi dari SMK ST. John, mereka ada utk meneruskan laman web ini dengan jaya nya.. Tidaklah mati begitu sahaja.

Demi tuhan, ini adalah minat saya dan saya sangat2 bahagia dan tidak terasa beban kerana ruang lingkup tugas saya ini adalah sesuatu yang saya minat dan sudah menjadi darah daging sejak lebih 15 tahun.

Saya juga bangga dan bahagia kerana punya suami yang semakin hari semakin memahami dan memberi sokongan dan bantuan. Dia sentiasa ada di sisi saya, membantu jika saya memerlukan bantuan seperti mengingatkan saya tools dan cara utk mengendalikan Photoshop yang saya juga ingat2 lupa kerana bukannya guna setiap hari.. Dia adalah orang yang paling sesuai utk dirujuk memandangkan dia cukup mahir dan menggunakannya setiap hari utk kerja2. Terima kasih sayang..

Biarlah apa orang nak kata.. Cantik ke.. Tak cantik ke... "Ada aku kesah??"... Yang pasti saya gembira dengan pencapaian saya setakat ini kerana saya tidak pernah diberikan pendidikan formal dalam Joomla.. hanya belajar dengan rakan2 dan buku.. saya bertekad utk menghasilkan sesuatu yang lebih deboommmmm.... wkwkwkwk... apa yg deboomm tu pun belum tau..

sekarang nk belajar buat flash pulak... masuk flash besh sikit... ada kelip2.. hehehe... so.. siapa saya nk terjah utk refreshkan ilmu flash ni ek.. ooo... cari Mr. Buku kat Venton lah... hehehe.. guru yang terbaik.....

Monday, 25 July 2011

Yang ke-2

Saya punya banyak blog yang aktif tetapi hampir kesemuanya telah saya tutup akaunnya. Yang tinggal kini adalah 2 blog sahaja. Satu adalah yang utama iaitu di http://normsuperb.wordpress.com dan yang ini adalah yang kedua yang mana blog ini saya akan lebih menumpukan kepada bidang pekerjaan saya iaitu dunia pendidikan.

Saya berharap agar saya mampu menguruskan kedua-dua blog saya ini dan memastikan ianya di update setiap masa atau paling2 pun sekali atau dua kali seminggu.

Semoga ramai rakan guru mahupun pelajar dapat menafaatkan blog ini sebaik mungkin.

Saturday, 23 July 2011

Boringnyer

Hari ini kena gi sekolah lagi.. Borink sungguh le.. Hari ni ada kawad kaki peringkat sekola.. Bertugas bahagian statistik yang mana sekolah ni panggil 'logistik'. Entah aku yang makin bengap atau ada mana2 silap sebab setahu akulah, logistik adalah berkenaan dengan persiapan tempat... Tp belasah je le.. Kerja pun x susah.. Duduk bilik aircond.. Tunggu markah masuk... Borink......

Rasa cam nak balik ni.... Nk duduk rumah...l nak lepak. Hari2 dah penat kerja..l tuisyen lagi tiap2 malam... Menciiiiiii....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...