Langkau ke kandungan utama

Bengkel ICT ke-1 - Pengendalian Emel dan Penggunaan Google Document



 

 Syukur Alhamdullillah, Isnin yang lalu (7 Mei 2012), Unit ICT telah beerjaya melaksanakan kelas ICT seperti yang dirancang. Walaupun sendirian mengendalikannya akibat kekangan rakan2 ICT yang lain dengan urusan kerja masing2 dan ada yang tidak sihat seperti My Darling Jessica yang sakit. My dear Komate juga ada kelas tambahan and Mas Juhaida yang of course busy with her work.
Tahniah kepada semua guru yang hadir dan memberi kerjasama yang baik bagi melancarkan bengkel kita. Sayangnya sebab saya bersendirian, maka tiada gambar sempat saya capture sebagai bukti kehadiran. Bengkel kita yang pertama hari tu ialah berkenaan Pengendalian Emel yang betul dan Penggunaan Google Document.
Tahniah kepada semua guru yang telah mula menggunakan ilmu yang diberi. Semalam, 9 Mei 2012, Ustazah Mariana telah mencuba dengan jayakan Penggunaan Google Doc. Beliau telah datang ke Smartlab 1 untuk mencetak dokumen beliau yang telah beliau muat naik ke Google Document. Well Done!!.. No more Pen Drive.. No mo Virus!!
Sedikit Maklumat buat semua. Apa itu Google Doc / Google Document?

An overview of Google Docs

What is Google Docs?

Google Docs is a suite of products that lets you create different kinds of online documents, work on them in real time with other people, and store your documents and your other files -- all online, and all for free. With an Internet connection, you can access your documents and files from any computer, anywhere in the world. (There's even some work you can do without an Internet connection!) This guide will give you a quick overview of the many things that you can do in Google Docs.

Documents List

Your Documents List is where you'll find all of the Google Docs you've created, files you've uploaded, and anything that's been shared with you. It's also where you can manage your Google Docs settings. Here's what you can do in your Documents List:
  • Create Google documents, spreadsheets, other file types, and collections.
  • Upload (from your computer, if you'd like), manage, and store files and folders.
  • Share Google Docs, files, and collections.
  • Preview your docs and files before you open or share them.
  • View images and videos that you've uploaded to your Documents List.
  • Search for items by name, type, and visibility setting.

Google documents Google documents is an online word processor that lets you create and format text documents, and collaborate with other people in real time. Here's what you can do with Google documents:

  • Convert most file types to Google Docs format.
  • Add flair and format your documents, with options such as paint format, margins, spacing, and fonts.
  • Invite other people to collaborate on a doc with you, giving them edit, comment or view access.
  • Collaborate online in real time and chat with other collaborators.
  • View your documents' revision history and roll back to any version.
  • Download Google Docs to your desktop as Word, OpenOffice, RTF, PDF, HTML or zip files.
  • Translate a document to a different language.
  • Email your documents to other people as attachments.
To learn more about Google documents, check out the Google documents getting started guide.

Google spreadsheets

Google spreadsheets is an online spreadsheet application that lets you create and format spreadsheets, charts, and gadgets, and simultaneously work with other people. Here's what you can do with Google spreadsheets:
  • Import and convert .xls, .csv, .txt and .ods formatted data.
  • Export .xls, .csv, .txt and .ods formatted data and PDF and HTML files.
  • Use formatting and formula editing so you can calculate results and make your data look the way you'd like.
  • Chat in real time with others who are editing your spreadsheet.
  • Create charts and gadgets.
  • Embed a spreadsheet, or individual sheets of your spreadsheet, in your blog or website.
For more information about Google spreadsheets, check out the Google spreadsheets getting started guide.

Google presentations

Google presentations is an online presentations editor that allows you to show off your work in a visual way. Here's what you can do with Google presentations:
  • Share and edit presentations with your friends and coworkers.
  • Import and convert existing presentations in .pptx and .pps file types.
  • Download your presentations as a PDF, a PPT, or a .txt file.
  • Insert images and videos, and format your slides.
  • Allow real-time viewing of presentations, online, from separate remote locations.
  • Publish and embed your presentations in a website, allowing access to a wide audience.
For more information about Google presentations, check out the Google presentations getting started guide

Google drawings

Google drawings is an online drawings editor that lets you create anything from a scribble to a flow chart while working collaboratively with other people. Here's what you can do with Google drawings:

  • Share and edit drawings with your friends and coworkers.
  • Download your presentations as a PNG, JPEG, SVG, or PDF file.
  • Insert images, shapes, and lines, and format them to fit your preferences.
  • Real-time collaboration with other people, no matter where they are.
  • Insert a drawing into a document, spreadsheet, or presentation.
For more information about Google drawings, check out the Google drawings getting started guide

Ulasan

Lat berkata…
Alamak. Dah tulis gomen pula. Ini yang tak faham nak baca ni. Nanti ejaannya lain dan sebutannya lain pula. Anyway it is a good tutorial class for "kelas dewasa" and slow learners like us. You have done a good job. Ha...ha...ha...Thanks Puan Normie.
Tanpa Nama berkata…
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

Catatan popular daripada blog ini

Terima kasih Adriana, Haziq, Amir!

2 hari lagi cukuplah 30 hari cuti sekolah. Terasa pantas je masa berlalu. Saya tengok ramai rakan2 di FB yang bergelar guru bercuti. Ramai ke luar negara dan ada juga di dalam negara. Seronoknya korang ek. Baguslah, saya pun teringin jugak nak pergi tapi apakan daya, ada sahaja perkara yang membantutkan dan membataskannya.
Tapi syukur, masa bersama anak dan suami agak banyak masa cuti ni. Dapat balik kampung seminggu. Dapat meluangkan masa dengan mak dan abah di kampung. Teringin nak duduk lebih lama tetapi tak mungkin boleh meninggalkan anak mak mentua (En. Suami) di KL lama-lama. 
Sejak 4 hari yang lalu, ada ramai di rumah ini. Riuh rendah. Mana tidaknya, 3 anak sedara berada di rumah. Macam-macam aktiviti. Main iPad, main games komputer, menonton Running Man siang malam pagi dan petang. Tiap2 malam tidur 3 - 4 pagi. Bukan main budak2 ni. Tapi seronoklah mereka. Aliya pun ada kawan. Ini bukan kali pertama. 2 dari mereka adalah anak saudara dari Putrajaya je. Dah banyak kali datang …

Macam mana nak sort dokumen untuk temuduga HLP/CBBP TB Master/PHD?

Alhamdulillah. Masa berlalu sangat pantas. Sepantas kilat. Terasa baru sahaja tgk surat untuk hadiri temuduga. Tup2dah habis temuduga pun.


Minggu ini adalah sesi temudunga calon PHD dalam maupun luar negara. Minggu depan untuk program Master. Untunglah korang ada banyak masa produce n baiki proposal n boleh prepare well. Saya memang kelam kabut sebab kebetulan sibuk dengan PBS SPM, FROG, SPS dan macam2 hal lagi lah.
Saya sebenarnya adalah penerima HLP Tahun 2008. Saya mohon  2 kali dan kedua2nya dapat temuduga. Kali pertama saya GAGAL tetapi kali kedua BERJAYA. Saya tamat pengajian pada Mac 2011. Tahun 2012 saya cuba mohon lagi sekali untuk program HLP untuk PHD tetapi semasa mengisi borang, ada perkara yang saya tak boleh isi sebab ketika itu saya belum cukup 1 tahun habis master. Kali ini saya cuba dan alhamdulillah dipanggil temuduga.
Kesimpulan yang saya boleh buat ialah, temuduga sewaktu MASTER lebih MENJERIHkan berbanding PHD kerana banyak tumpuan dan boleh tanya macam2 termasu…

Laksa Pahang kuah Putih ala-ala Kuah Laksam..

Ha! Seperti yang saya beritau, ni saya nak kongsi sikit cara macam mana nak masak laksa pahang kuah putih. Sebenarnya tak taulah ni laksa pahang ke tidak, mungkin dah campur sikit ngan laksa Terengganu. Tapi saya panggil Laksa Kuah Putih. Ni sebenarnya resepi saya sendiri. Suka-suka. Setengah orang lain resepinya. Saya punya cara masak selalunya mudah dan cepat. Kali ni tak buat video loo.. sebab mudah sangat. Jom tengok barang apa yang penting. Pertama sekali, kita pastilah perlukan Mee nya. Terpulang pada anda nak pakai Mee apa. Tapi Laksa ni, saya suka pakai MEE BATANG. Saya selalu beli masa balik Pekan. 
MEE

MEE lidi ni ada SIJIL HALAL JAKIM. Hehe. Mak saya selalu beli sekotak. Dalam kotak tu ada 50 batang. Mee ni macam spegeti tapi lembut.
 Mula-mula didihkan air lah. Baru masukkan Mee Batang tu, Patang dua lah. Kalau tak nanti panjang berjela pulak mee ni. Lepas dah masukkan, perlahankan api. Kalau air tak cukup banyak, Tambahlah air panas. JANGAN TAMBAH AIR SEJUK!! Melambatkan…